De beste tips voor een goede nachtrust
Wist u dat één op de vier Belgen wel eens last heeft van slaapproblemen? Slecht slapen leidt onder andere tot concentratieproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een algemeen slechter humeur. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop u uw nachtrust kunt verbeteren. Met de volgende tips hopen we dat u voortaan langer en beter slaapt.
Houd u aan een vast slaapritme
Het menselijk lichaam houdt van regelmaat, daarom is het zeer belangrijk dat u het lichaam went aan een vast slaapritme. Normaliter hebben mensen 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Om dit te verwezenlijken kunt u het beste op vaste uren gaan slapen en opstaan. Gedurende de week is dit redelijk gemakkelijk vol te houden, maar het is de truc om het ook in het weekend vol te houden. Probeer daarnaast geen dutjes te doen want dit verstoort het slaapritme.
Ga piekeren tegen
Als u veel last heeft van piekeren dan zijn er twee dingen die u kunt doen. Soms helpt het om uw zorgen op papier te zetten. Zet uw timer op uw mobiel aan en geef uzelf vijf tot tien minuten de tijd om alles van u af te schrijven. De regel is dat u er na deze tijd niet meer over mag piekeren. Een andere optie is om een to-dolijstje te maken met alle dingen die u nog moet doen. Door het op te schrijven, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u iets vergeet. Als deze opdrachten niet werken en het lukt u niet om in slaap te vallen, blijf dan niet te lang liggen. Probeer liever iets te doen wat u helpt om te ontspannen. Als u bijvoorbeeld graag aan spannende sportwedden doet via bookmakers zoals bet777, dan is dit niet het juiste moment om dat te doen. Doe dit soort activiteiten liever gedurende de dag en niet voordat u gaat slapen. Neem de tijd om slaperig te worden en ga even naar een andere kamer, probeer niet te actief te zijn. Doe dit net zo lang tot u zich slaperig genoeg voelt om naar bed te gaan.
Zachte verlichting en een fijne slaapplek
Eén van de belangrijkste indicatoren voor de hersenen voor slaaptijd is licht. We slapen immers altijd in het donker. Probeer het licht te dimmen voor je gaat slapen, zo krijgen uw hersenen alvast een signaal dat het bijna bedtijd is. Bovendien helpt het om van uw slaapkamer een fijne slaapplek te maken. Kies dus voor een matras van goede kwaliteit en maak het bed af met comfortabele kussens. Daarnaast is een dekbedovertrek dat voldoende lucht door laat erg aangenaam. Om het licht van buiten tegen te houden is het verstandig om verduisterende gordijnen op te hangen. Dit soort gordijnen laten bijna geen enkel licht door. Ten slotte kan wat ventilatie wonderen doen. Frisse lucht kan uw nachtrust bevorderen, maar als u geluidsoverlast ervaart dan volstaat het ook om gedurende de dag de ramen open te zetten.
De dag juist afsluiten
Het helpt uw slaapritme als u de dag juist afsluit en uzelf klaar maakt voor bed. Helaas is tv kijken of scrollen op uw mobiel geen goede afsluiter, u krijgt hierdoor namelijk te veel prikkels. Het is beter om een boek te lezen of bijvoorbeeld te mediteren. Andere mindfulness oefeningen kunnen ook helpen zoals yoga voor het slapengaan. Een warm bad of douche kan tevens helpen om uw lichaam te helpen ontspannen. Als u graag sport dan kunt u dit het beste in de ochtend of middag doen. Het is geen goed idee om vlak voor het slapengaan te sporten, tijdens uw work-out komt er namelijk endorfine vrij waardoor u opgewekt wordt.